Activiteiten voorjaar 2017

Dit voorjaar staan er weer enkele interessante lezingen en een boeiende excursie op programma rond de geschiedenis en archeologie van Drenthe.

hunebedhavelte 150x150

Archeologie-excursie Havelte
zaterdag 27 mei 2017, 10.00-ca. 13.00 uur

Archeoloog Bert Huiskes neemt de deelnemers mee op een rondwandeling langs zichtbare en onzichtbare archeologische monumenten. Hunebedden, grafheuvels en andere sporen in het landschap vertellen het verhaal van duizenden jaren bewoning. 

We beginnen om 10.00 uur met koffie/thee in Theehuis ’t Hunebed, Van Helomaweg 47, 7973 JC Darp.
Aanmelden is noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0592 313523.

De excursie wordt georganiseerd in het kader van de nieuwe Geschiedenis van Drenthe, twee standaardwerken over geschiedenis en archeologie, die dit jaar verschijnen.
Start met koffie/thee in Theehuis ’t Hunebed, Van Helomaweg 47, 7973 JC Darp
Deelname: € 5

 

opgraving WO2 150x150De archeologie van de Tweede Wereldoorlog,
lezing door Ivar Schute


Deze lezing gaat helaas niet door op 20 april. Er wordt een nieuwe datum ingepland.

De laatste tien jaar is in Nederland de archeologie van de Tweede Wereldoorlog ingebed geraakt in de reguliere archeologische monumentenzorg. Er wordt meer en meer archeologisch onderzoek gedaan naar linies, slagvelden, stellingen en kampterreinen. In Drenthe is Kamp Westerbork daar een goed voorbeeld van.

Geheel vanzelfsprekend is dit niet, al is het maar vanwege vele praktische problemen. Tot op de dag van vandaag spitst de discussie in de vakwereld zich met name toe op de wetenschappelijke meerwaarde van dergelijk onderzoek. Voegt onderzoek naar dergelijke sporen en resten iets toe aan onze kennis over een periode waar we schijnbaar alles al vanaf weten? Het is echter duidelijk dat historische bronnen en ooggetuigenverslagen hun blinde hoeken hebben en dat de archeologie deze kan opvullen. Bovendien is de betekenis van dergelijk archeologisch onderzoek ook een maatschappelijke. Opgravingen trekken veel aandacht en resultaten worden ingebed in de herinneringscultuur. Al deze aspecten zullen in deze lezing toegelicht worden.
De lezing wordt gegeven in het kader van de nieuwe Geschiedenis van Drenthe, twee standaardwerken over geschiedenis en archeologie, die dit jaar verschijnen.