Boekpresentatie

omslag nieuwsOp 9 april 2018 werden de twee kloeke standaardwerken feestelijk gepresenteerd in een volle Sint Bonifatiuskerk in Vries. Archeoloog Tjalling Waterbolk en Klaas Smid, burgemeester van de gemeente Noordenveld, namen de eerste exemplaren in ontvangst. Er waren lezingen van prof. dr. Maarten Duijvendak, projectleider Jan Bos en Kor IJszenga, directeur van uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Frank Westerman vertelde over zijn jeugd in Drenthe en over het Drentse volkskarakter. Bijzonder was het dankwoord van Tjalling Waterbolk; hij blikte terug op zijn lange carrière als archeoloog. De middag werd gelardeerd met muzikale intermezzo's door Egbert Meijers.

Vanaf 9 april zijn de boeken als set of als los exemplaar te koop in de boekhandels of te bestellen via de webwinkel van uitgeverij Koninklijke Van Gorcum

Activiteiten voorjaar 2017

Dit voorjaar staan er weer enkele interessante lezingen en een boeiende excursie op programma rond de geschiedenis en archeologie van Drenthe.

hunebedhavelte 150x150

Archeologie-excursie Havelte
zaterdag 27 mei 2017, 10.00-ca. 13.00 uur

Archeoloog Bert Huiskes neemt de deelnemers mee op een rondwandeling langs zichtbare en onzichtbare archeologische monumenten. Hunebedden, grafheuvels en andere sporen in het landschap vertellen het verhaal van duizenden jaren bewoning. 

We beginnen om 10.00 uur met koffie/thee in Theehuis ’t Hunebed, Van Helomaweg 47, 7973 JC Darp.
Aanmelden is noodzakelijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0592 313523.

De excursie wordt georganiseerd in het kader van de nieuwe Geschiedenis van Drenthe, twee standaardwerken over geschiedenis en archeologie, die dit jaar verschijnen.
Start met koffie/thee in Theehuis ’t Hunebed, Van Helomaweg 47, 7973 JC Darp
Deelname: € 5

 

opgraving WO2 150x150De archeologie van de Tweede Wereldoorlog,
lezing door Ivar Schute


Deze lezing gaat helaas niet door op 20 april. Er wordt een nieuwe datum ingepland.

De laatste tien jaar is in Nederland de archeologie van de Tweede Wereldoorlog ingebed geraakt in de reguliere archeologische monumentenzorg. Er wordt meer en meer archeologisch onderzoek gedaan naar linies, slagvelden, stellingen en kampterreinen. In Drenthe is Kamp Westerbork daar een goed voorbeeld van.

Geheel vanzelfsprekend is dit niet, al is het maar vanwege vele praktische problemen. Tot op de dag van vandaag spitst de discussie in de vakwereld zich met name toe op de wetenschappelijke meerwaarde van dergelijk onderzoek. Voegt onderzoek naar dergelijke sporen en resten iets toe aan onze kennis over een periode waar we schijnbaar alles al vanaf weten? Het is echter duidelijk dat historische bronnen en ooggetuigenverslagen hun blinde hoeken hebben en dat de archeologie deze kan opvullen. Bovendien is de betekenis van dergelijk archeologisch onderzoek ook een maatschappelijke. Opgravingen trekken veel aandacht en resultaten worden ingebed in de herinneringscultuur. Al deze aspecten zullen in deze lezing toegelicht worden.
De lezing wordt gegeven in het kader van de nieuwe Geschiedenis van Drenthe, twee standaardwerken over geschiedenis en archeologie, die dit jaar verschijnen.

 

Bustour Geschiedenis van Drenthe

Kalkovens150x150Naar aanleiding van de nieuwe Geschiedenis van Drenthe werd er op 28 april 2016 een bustour door de provincie georganiseerd in samenwerking met Arriva Touring.

Op 25 april werd Michiel Gerding geïnterviewd door Radio5 "Open Huis" over deze bustour. Luister het fragment hier terug. 

Tijdens de bustour nam auteur Michiel Gerding de deelnemers mee langs historische plekken die nu nog tot de verbeelding spreken en waar veel over het Drentse verleden te ontdekken valt. Onderweg vertelde hij over het Drentse platteland, over de zanddorpen met hun zelfstandige boeren, over veenontginningen, het bedrijvige Meppel, de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid en andere plekken die Drenthe hebben gevormd tot de provincie die ze nu is.

Lezingen voorjaar 2016

lezingen150x150In februari en maart 2016 vinden de eerste activiteiten plaats rondom de Geschiedenis van Drenthe. We beginnen met een lezingenreeks naar aanleiding van het deel Geschiedenis. Michiel Gerding nam op 28 februari de aftrap. 

Lees meer

Interviews in Drenthe Toen

DrentheToen150x150In Drenthe Toen, het radioprogramma van RTVDrenthe over de Drentse geschiedenis, worden de auteurs van Geschiedenis van Drenthe uitgebreid geïnterviewd. Michiel Gerding vertelde in de uitzending van 8 oktober 2015 over het schrijven van het boek Geschiedenis. Lees meer...
Wijnand van der Sanden komt op zondag 15 november tussen 14.00 en 15.00 uur in het programma.

Kloek formaat boeken

Ingrid Olthoff150x150Nieuws uit de redactievergadering van 27 oktober 2015: het formaat van de boeken is bekend. Ingrid Olthoff van Uitgeverij Van Gorcum: ‘Ik ben heel blij dat we de boeken op een formaat van 24 x 32 cm kunnen drukken binnen het beschikbare budget! Het is een kloek formaat waarin tekst en illustraties prachtig tot hun recht zullen komen.

Lees meer

Lukis en Dryden, twee Engelse oudheidkundigen in Drenthe

omslag LD 150x150Op 5 juni 2015 verscheen het boek In het spoor van Lukis en Dryden. Twee Engelse oudheidkundigen tekenen Drentse hunebedden in 1878, geschreven door Wijnand van der Sanden

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in Drenthe in het bezit van de rijks- en provinciale overheid gekomen.

Ter gelegenheid daarvan werden ze door de lokale autoriteiten ‘opgeknapt’. Tijdens deze archeologisch niet onderbouwde restauraties werden dekheuvels verwijderd en omgevallen stenen zonder kennis, supervisie en documentatie teruggeplaatst. Aan de vondsten die daarbij tevoorschijn kwamen werd weinig aandacht besteed. 

Lees meer

Gezocht: foto’s van Jacob Elema

Elema 150x150Jacob Elema werd in 1895 aangesteld als rijkslandbouwleraar in Drenthe. Hij speelde een grote rol bij de vernieuwingen in de landbouw. Overal in de provincie hield hij voordrachten over het gebruik van kunstmest en andere nieuwigheden.
Van Elema is maar een enkele foto bekend. De redactie van de Geschiedenis van Drenthe is op zoek naar onbekende foto’s van deze Drentse rijkslandbouwleraar. Kent u een foto van Jacob Elema en wilt u die met ons delen? Neem dan contact op met beeldredacteur Martin Hiemink: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0592 300 521.

Lees meer

Hoe beschrijf je de archeologie van Drenthe in 300 bladzijden?

Wijnand 150x150

Met deze vraag worstelt Wijnand van der Sanden bijna dagelijks. Van der Sanden: ‘Het inlezen voor elk hoofdstuk is zonder meer de leukste fase. Iedere keer opnieuw blijkt er ongelofelijk veel nieuwe informatie beschikbaar te zijn. Ik beperk me dan niet tot Nederland, maar kijk ook naar wat er in de landen om ons heen gedaan is op archeologisch gebied. Daarna wordt het lastiger. Dan moet het gisten in het hoofd en moet al die informatie door een trechter heen zodat er een consistent verhaal van zo’n 9000 woorden uit rolt, inclusief kaderteksten.

Lees meer

Drukke 19de eeuw

michiel 150x150De werkwijze bij het schrijven van het boek Geschiedenis is: terugwerken vanaf het jaar 2000 tot en met de middeleeuwen. Momenteel werkt Michiel Gerding aan de 19de eeuw. Het valt niet mee om dit hoofdstuk enigszins beperkt te houden. Gerding: ‘Denk alleen al aan de infrastructuur. Er gebeurde zoveel in Drenthe. De aanleg van kanalen, de scheepvaart, de uitbreiding van het wegennet, de komst van het spoor. Daar kun je wel een hoofdstuk apart aan wijden, evenals aan de ontginningen’.

Lees meer

Lezingen en excursies

nieuwsbrief150x150Rondom de Geschiedenis van Drenthe worden vanaf het winterseizoen van 2015/2016 diverse lezingen en excursies georganiseerd.
Wilt u op de hoogte blijven van ons activiteitenprogramma? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief. U ontvangt actuele informatie rondom de Geschiedenis van Drenthe dan regelmatig in uw mailbox. Op de homepage van deze website kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief door het invullen van uw naam en emailadres.