Afbeeldingen

De boeken 'Geschiedenis van Drenthe' zijn rijk geïllustreerd met tekeningen, kaarten en foto’s. Beeldredacteur Anja Schuring is op zoek gegaan naar bijzonder historisch beeldmateriaal en recente foto’s. Daarnaast zijn er veel nieuwe foto's gemaakt. Zo zijn alle bekende archeologische vondsten opnieuw gefotografeerd en er zijn prachtige opnames gemaakt met een drone. 

Foto's in vogelvluchtperspectief
Deze foto's komen op groot formaat in het boek, daarom zijn we extra streng in de selectie. Niet alleen de archeologische locatie, het dorp of de stad, maar ook de relatie met de omgeving moet duidelijk worden. Foto's vanuit een vogelvluchtperspectief zijn dan een goede optie. Fotograaf Hans Hut ging samen met de auteurs en de drone het veld in om tot het beste resultaat te komen.

Foto's archeologische topstukken
Jaap Beuker maakte in het Drents Museum een groot aantal nieuwe opnames van de topstukken uit de collectie. Hij gebruikte daarvoor een speciale fototechniek die resulteerde in prachtige foto's. Alle details van de objecten komen haarscherp in beeld. 

Goud website

Reconstructietekeningen
Jouke Nijman heeft voor 'Geschiedenis van Drenthe' enkele reconstructies gemaakt, bijvoorbeeld van een esdorplandschap. Hij maakte per onderwerp een digitale 3D reconstructie, een filmpje waarvan uiteindelijk één filmstill opgenomen zal worden in het boek. Hieronder is de eerste opzet van zo'n filmpje te zien. In vogelvlucht krijgen we een impressie van een typisch Drents esdorp met een brink en de boerderijen, omgeven door de essen en de heide. Aan één kant van het esdorp is een stroompje te zien met de groenlanden langs de oever.

 

Historisch beeldmateriaal
De boeken zijn rijk geïllustreerd met historische foto’s, tekeningen, kaarten, prenten en schilderijen uit de collecties van het Drents Archief, Drents Museum, musea, gemeenten, historische verenigingen en uit particuliere verzamelingen.
Bekijk historische foto’s in de beeldbank: www.drentsarchief.nl/beeld