W.A.B. van der Sanden (Geldrop, 1953)

Wijnand van der Sanden is sinds 1997 provinciaal archeoloog bij de Provincie Drenthe. Daarvoor was hij hoofd van de archeologische afdeling van het Drents Museum. Hij promoveerde in 1990 op 'Mens en moeras; veenlijken in Nederland van de Bronstijd tot en met de Romeinse tijd'.

Van der Sanden wijdt zich al sinds 1987 aan het onderzoek van de veenvondsten in Drenthe. Hij schreef onder meer boeken over het meisje van Yde, de veenlijken in Noordwest-Europa en de hunebedden. In de Nieuwe Drentse Volksalmanak publiceert hij (bijna) elk jaar artikelen over de archeologie in Drenthe. Van der Sanden ontving de DHV-prijs voor de Drentse geschiedenis voor het boek 'Over galg en rad. Executieplaatsen in Drenthe' dat in 2010 verscheen.

Met een drone het veld in

Wijnand 150x150'We zijn druk bezig met het zoeken naar de juiste fotograaf voor de foto´s aan het begin van elk hoofdstuk. Deze foto´s komen op groot formaat in het boek, daarom zijn we extra streng in de selectie. Niet alleen de archeologische locatie, maar ook de relatie met de omgeving moet duidelijk worden. Foto's vanuit een vogelvluchtperspectief zijn dan een goede optie. Dat geldt overigens ook voor de foto´s van gebouwen en plekken in het Geschiedenisdeel. Binnenkort gaan we met een fotograaf en een drone het veld in om de eerste proeffoto's te maken. Als de resultaten goed zijn, gaan we op deze manier verder. Ik hoop dat we op deze website al een voorproefje kunnen geven.'