M.A.W. Gerding (Den Haag, 1951)

Michiel Gerding studeerde geschiedenis in Utrecht en was meer dan 30 jaar provinciaal historicus van Drenthe. In 1995 promoveerde hij op 'Vier eeuwen turfwinning. De verveningen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel tussen 1550 en 1950'.

Hij werkte mee aan talloze boeken, tijdschriften en projecten, van populaire publicatiereeksen als 'Drenthe Toen & Nu' tot de driedelige 'Encyclopedie van Drenthe' en gemeentelijke geschiedschrijvingen zoals 'Geschiedenis van Emmen en Zuidoost-Drenthe'. 

De eindredactie van het boek 'Geschiedenis van Drenthe. Een nieuw perspectief' is verzorgd door dr. Jan van der Meer.

Met een drone het veld in

Wijnand 150x150'We zijn druk bezig met het zoeken naar de juiste fotograaf voor de foto´s aan het begin van elk hoofdstuk. Deze foto´s komen op groot formaat in het boek, daarom zijn we extra streng in de selectie. Niet alleen de archeologische locatie, maar ook de relatie met de omgeving moet duidelijk worden. Foto's vanuit een vogelvluchtperspectief zijn dan een goede optie. Dat geldt overigens ook voor de foto´s van gebouwen en plekken in het Geschiedenisdeel. Binnenkort gaan we met een fotograaf en een drone het veld in om de eerste proeffoto's te maken. Als de resultaten goed zijn, gaan we op deze manier verder. Ik hoop dat we op deze website al een voorproefje kunnen geven.' 

Hoe beschrijf je de archeologie van Drenthe in 300 bladzijden?

Wijnand 150x150Met deze vraag worstelt Wijnand van der Sanden bijna dagelijks. Van der Sanden: ‘Het inlezen voor elk hoofdstuk is zonder meer de leukste fase. Iedere keer opnieuw blijkt er ongelofelijk veel nieuwe informatie beschikbaar te zijn. Ik beperk me dan niet tot Nederland, maar kijk ook naar wat er in de landen om ons heen gedaan is op archeologisch gebied. Daarna wordt het lastiger. Dan moet het gisten in het hoofd en moet al die informatie door een trechter heen zodat er een consistent verhaal van zo’n 9000 woorden uit rolt, inclusief kaderteksten.

Lees meer