M.A.W. Gerding (Den Haag, 1951)

Michiel Gerding studeerde geschiedenis in Utrecht en was meer dan 30 jaar provinciaal historicus van Drenthe. In 1995 promoveerde hij op 'Vier eeuwen turfwinning. De verveningen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel tussen 1550 en 1950'.

Hij werkte mee aan talloze boeken, tijdschriften en projecten, van populaire publicatiereeksen als 'Drenthe Toen & Nu' tot de driedelige 'Encyclopedie van Drenthe' en gemeentelijke geschiedschrijvingen zoals 'Geschiedenis van Emmen en Zuidoost-Drenthe'. 

De eindredactie van het boek 'Geschiedenis van Drenthe. Een nieuw perspectief' is verzorgd door dr. Jan van der Meer.

Interview in Drenthe Toen: Geen grote-mannen-geschiedenis

michiel 150x150Andries Ophof interviewde Michiel Gerding in 2015 in Drenthe Toen, het geschiedenisprogramma van RTVDrenthe. Over het standaardwerk uit 1985, over het nieuwe boek en over veranderingen in ideeën over geschiedenis.

Gerding: 'De Geschiedenis van Drenthe uit 1985 staat nog steeds als een huis, maar richt zich met name op de bestuurlijke geschiedenis. In de tussentijd is er ontzettend veel gepubliceerd dat ik in het nieuwe boek kan verwerken, waaronder vijftien proefschriften. De lengte van lotelingen, mensen die gekeurd moesten worden voor militaire dienst, zegt iets over het welvaartspeil en de gezondheid van mensen. Dat proefschrift neem je ook mee'.

'Een ander verschil is dat de oude Geschiedenis van Drenthe is geschreven door veel auteurs. Dit boek wordt nu alleen door mij geschreven. Er is meer eenheid in stijl en benadering. Het is een beetje mijn visie op de geschiedenis van Drenthe die ik aan het eind van mijn loopbaan van bijna 35 jaar op papier kan zetten'. 

'Ik hoop dat mensen in het nieuwe boek een aanleiding vinden om bepaalde aspecten verder uit te zoeken. Of dat ze denken ‘Wat Gerding hier beweert, daar ben ik het totaal niet mee eens, ik schrijf er wat tegenin’.

'Geschiedenis is een discussie zonder einde. Iedere tijd en iedere generatie stelt weer andere vragen aan het verleden. De geschiedenis die ik op school heb geleerd was een grote-mannen-geschiedenis, het ging alleen maar over koningen en keizers en oorlogen. Daarin zijn we nu minder geïnteresseerd. We willen veel meer weten hoe het dagelijks leven van gewone mensen eruit zag. Dat zijn belangrijke veranderingen in ideeën over geschiedenis. Maar ook de actualiteit is soms van invloed op het historisch onderzoek. Neem de huidige discussie over vluchtelingen. Dan ben je geneigd om te kijken hoe dat zat in het verleden, bijvoorbeeld met de Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Drenthe werden opgevangen'.

Beluister het hele interview op RTVDrenthe; het interview begint na 32.50 minuten:

http://www.rtvdrenthe.nl/radio/programma/12/Drenthe-Toen/aflevering/3354